Justitie tapte telefoongesprekken van Brabants Dagblad-journalist af en wilde ook gesprekken afluisteren

Vorige week werd bekend dat justitie de belgegevens van een journalist van Brabants Dagblad opvroeg, in de hoop zo te ontdekken informatie over de burgemeestersbenoeming in Den Bosch lekte. Dit leidde al tot verontwaardiging én tot excuses van het OM. Nu blijkt dat justitie ook van plan was gesprekken in een horecagelegenheid, tussen journalist Jos van de Ven en een van de verdachten, af te luisteren. Door tijdgebrek is dit mislukt, en daar is hoofdofficier Heleen Rutgers achteraf blij om: ‘Het was een dwangmiddel dat we wilden inzetten tegen de verdachte, niet tegen de journalist. Als dan blijkt dat de verdachte een afspraak met een journalist heeft, moeten we dat middel niet inzetten’. Rutgers geeft wel toe dat er telefoongesprekken zijn afgeluisterd. ‘Dit zijn praktijken die we in Nederland echt niet moeten willen’, vindt BD-hoofdredacteur Lucas van Houtert. ‘Dat justitie de verdachte op de korrel had en niet onze verslaggever, doet niet ter zake. Op het moment zelf was duidelijk dat een gesprek van een journalist werd afgetapt . Dat gebeurde willens en wetens en justitie heeft het opgenomen in het dossier.’ Het BD eist dat de telefoongegevens uit het dossier worden gewist en vernietigd. Daarover moet nog een besluit worden genomen.