Mensen lezen massaal nepnieuws via WhatsApp in India

Dat we ons zorgen moeten maken over fake news dat via Facebook wordt verspreid, is inmiddels duidelijk. Maar in India pakken ze het op een andere manier aan: daar wordt massaal WhatsApp ingezet om mensen te ‘informeren’ voor de aanstaande verkiezingen. Politieke partijen stuurden de afgelopen maanden berichten in zo’n 50.000 WhatsApp-groepen. En dan zijn er ook nog veel onbekende partijen die op deze manier video’s en berichten verspreiden om mensen te overtuigen. Soms gaat het om campagnevoering, maar heel vaak wordt ook simpelweg valse informatie verspreid. Het is heel lastig om er iets aan te doen, want WhatsApp leent zich heel goed voor het verspreiden van nepnieuws. Trollen kunnen anoniem blijven, je kunt makkelijk grote groepen aanmaken en als je een bericht doorstuurt, is compleet onduidelijk wat de originele bron was. Daarnaast is alle informatie ook nog eens versleuteld, waardoor alles zich onder de radar afspeelt.