Waarom wordt een festival over en voor de journalistiek gesponsord door Facebook, Google en Amazon?

  • …vraagt hoofdredacteur van Villamedia Dolf Rogmans zich af, en met recht. Op het International Journalism Festival in Perugia kreeg het tech-trio een prominente plek. “Ze leggen in allerlei workshops uit hoe we hun spullen kunnen gebruiken om ons bereik via hun platformen te verhogen”, zegt Rogmans, die er rondliep.
  • Hij wijst erop dat de journalistiek zich hier dus laat financieren door haar eigen concurrentie, sterker nog: door bedrijven die nieuwsmedia ‘opeten’.
  • De sponsoring is vanuit met name Facebook en Google niet vreemd. De bedrijven willen graag doen voorkomen dat ze het beste voor hebben met de pers. Zo heeft Facebook het Journalism Project en Google het News Initiative en Digital News Initiative.