Follow the Money gaat (met hulp van lezers) op zoek naar misstanden binnen lokale overheden

Het gaat goed met Follow the Money, mede dankzij een ledengroei na de onthullingen over ex-VVD-voorzitter Henry Keizer. En dat biedt mogelijkheden voor het platform: het stuurt drie journalisten de regio in, op zoek naar schandalen binnen lokale overheden. Hoofdredacteur Eric Smit: ‘Door de decentralisering krijgen gemeenten steeds meer bevoegdheden. Tegelijk heeft de lokale en regionale journalistiek het moeilijk en kan niet alles in de gaten houden. Wij gaan met onze drie redacteuren van plek naar plek om bestuurders te controleren.’ Als lezers zelf een idee hebben, kunnen zij de redactie tippen of meedoen aan pitchrondes. Populaire ideeën maken meer kans om uitgevoerd te worden. Wel heeft de redactie van FTM altijd de beslissende stem en wordt dus niet elk populair idee sowieso uitgevoerd. ‘Om te voorkomen dat mensen van buitenaf helemaal onze agenda kunnen bepalen.’