Google kondigt ‘Google News Initiative’ aan

Google gaat 300 miljoen dollar (244 miljoen euro) investeren in om wereldwijd digitale journalistiek te ondersteunen. Nieuwsmedia kunnen onder andere gebruik maken van financiële en technische ondersteuning voor innovatieve projecten. Een handreiking naar uitgevers, zo lijkt het, maar ook interessant voor het bedrijf zelf: de samenwerkingen met nieuwspartners levert Google waardevolle informatie op. Onder de GNI-paraplu vallen onder andere ‘subscribe with Google’ (een dienst waarmee uitgevers makkelijker abonnees zouden kunnen werven), ‘News Consumer Insights’ (een uitgebreide versie van Analytics voor redacties) en ‘Outline’ (voor een veilige internetverbinding met journalisten). Ook de zoekresultaten van ‘betrouwbare nieuwspartners’ krijgen voorrang in Google’s zoekmachines.