Virtuele butler ‘James’ moet The London Times helpen om het aantal abonnees op te krikken

Samen met The Sunday Times ontwikkelt The London Times een zelflerend algoritme (omgedoopt tot James) dat ervoor moet zorgen dat abonnees stukken krijgen aangeboden op de manier die het best bij hen past wat betreft tijdstip, leesgewoonte en frequentie. Dankzij James krijgt The Times dan weer inzicht in het leesgedrag van abonnees. In totaal gaan twintig journalisten en marketeers aan de slag met de ontwikkeling van James. De kosten hiervoor worden gedekt door Google’s Digital News Initiative. Om te voorkomen dat het de lezers met James in een filterbubbel duwt, wordt alleen op de voorkeuren van de lezers gelet in de distributie van artikelen. Lezers die de site bezoeken, krijgen geen gepersonaliseerde pagina’s te zien.