Deze drie succesverhalen laten de potentie van machine learning in de journalistiek zien

In dit stuk worden de mogelijkheden van machine learning voor nieuwsmedia besproken aan de hand van drie succesverhalen. Zo ontdekte de Los Angeles Times met behulp van zelflerende algoritmes dat de criminaliteitscijfers binnen de stad kunstmatig laag werden gehouden, ontwikkelde the New York Times met behulp van machine learning een ‘Shazam voor congresleden’, en trainde Buzzfeed computers om geheime luchtvaartactiviteiten van de FBI en het Department of Homeland Security te herkennen. Hoewel in de uitvoering vaak nog wel wat verbeterpunten zaten (en ook ‘mensenwerk’ dus erg belangrijk bleek), biedt machine learning de mogelijkheid dingen (data!) te vinden en te onderzoeken die anders onmogelijk zouden zijn.