Nieuws in VR heeft in potentie veel meer impact dan tekst. Tenminste, als je het écht goed aanpakt

  • Mensen die nieuwsverhalen in VR te zien krijgen, reageren empathischer dan mensen die dat verhaal als tekst te zien krijgen, blijkt uit onderzoek.
  • Een aantal factoren is hierbij van invloed: proefpersonen die minder bekend zijn met het onderwerp of het nieuws überhaupt niet zo volgen, reageren meer empathisch dan anderen. Ook het vertrouwen in de verteller van het verhaal blijkt belangrijk. Daarnaast hebben verhalen die als ‘plezierig’ of leuk werden ervaren, een grotere impact. Deze verhalen worden ook beter onthouden.
  • De resultaten uit dit onderzoek laten zien dat VR een medium is dat aandacht nodig heeft, en waar een goed verhaal nog steeds het belangrijkst is – hoe mooi het er verder ook uitziet. Wel kan het voordeel van VR (immersie) soms als nadeel werken, als je je op een virtuele plek bevindt waar je je niet prettig voelt.