Tim Berners-Lee vindt dat Big Tech ‘zijn’ wereldwijde web heeft verpest en roept op tot regulering

De uitvinder van het www, dat vandaag 29 jaar wordt, sluit zich aan bij de sceptici van Big Tech (Google, Facebook and the like). “De bedreigingen voor het web zijn talrijk en groot”, schrijft hij. “De plek die ooit een rijk geheel van blogs en websites was, wordt nu verdrukt door een klein aantal zwaargewichten. Door deze concentratie van macht ontstaan ‘gatekeepers’ die kunnen bepalen welke idee├źn en meningen worden gezien en verspreid. Ze houden concurrenten van de markt en kopen startups, nieuwe innovaties en toptalenten op. Ook hebben ze een oneerlijke voorsprong door hun gebruikersdata.” Dat leidt volgens Berners-Lee tot een rem op innovatie en de groei van een ecosysteem waarin verspreiders van propaganda en complottheorie├źn gevaarlijk effectief zijn, evenals criminelen op zoek naar persoonlijke gegevens. Hij roept daarom op tot regulering – zelf zullen de platforms hun winst boven het maatschappelijk belang blijven stellen.