Deze columnist las alleen nog maar nieuws uit papieren kranten, en is een blijer mens

Farhad Manjoo zette de notificaties van nieuwsapps uit, stopte met Twitter  en nam een abonnement op The New York Times, The Wall Street Journal, The Economist en The San Francisco Chronicle, de krant uit zijn regio (vooruit, hij geeft toe: ook wat nieuwsbrieven en podcasts. “Formats die diepte en juistheid boven snelheid verkiezen.”). Twee maanden later noemt hij zichzelf minder angstig, minder verslaafd aan het nieuws, beter geïnformeerd (enkele uitzonderingen daargelaten), attenter en een betere vader, en heeft hij meer vrije tijd. Uit zijn ervaringen stelde hij drie ‘korte instructies’ op:

  1. Zorg dat je nieuws ontvangt. “Je realiseert je wat een groot deel van dat wat je online leest, niet echt nieuws is. Eerder een oneindige stroom aan commentaar, die je begrip van de wereld eerder verstoort dan verheldert.”
  2. Niet te snel. “Het echte leven is langzaam; het kost professionals tijd om uit te zoeken wat er is gebeurd, in welke context. Technologie is snel. Smartphones en sociale netwerken geven ons de feiten over het nieuws sneller dan dat we ze kunnen begrijpen, waardoor er veel meer ruimte is voor speculatie en foutieve informatie.”
  3. Vermijd sociale media. “De belangrijkste regel van allemaal. Na een paar weken alleen de krant te hebben gelezen, begon ik in te zien dat het niet de kranten zijn die zo geweldig zijn, maar dat sociale media gewoon zo slecht zijn. (…) De ingebouwde incentives van Twitter en Facebook belonen snelheid boven diepgang, hot takes boven de feiten en doorgewinterde propagandisten boven goedbedoelde analyses van het nieuws.

Update: oeps, Manjoo blijkt niet helemaal eerlijk te zijn geweest over zijn twittergebruik.