‘Door de macht van de grote platforms zou een Spotify voor nieuws nooit werken’

Een Spotify voor nieuws is ondenkbaar, zegt mediadenker Fréderic Filloux (MondayNote). Om te snappen waarom, hoef je alleen maar naar het echte Spotify te kijken, dat in 2017 opnieuw verlies leed. Dat wordt langzaam maar zeker teruggedrongen door de muziekdiensten van Apple, Amazon en YouTube, platforms die:

  1. Veel groter zijn
  2. Belangrijke hardware hebben, zoals de iPhone
  3. Het zich kunnen veroorloven om verlies te draaien
  4. Originele content kunnen produceren

Op vergelijkbare manieren zouden de platforms het een Spotify voor nieuws onmogelijk maken. Met hun grootte, hun slagkracht en het feit dat ze zelf content kunnen (laten) maken, zouden ze een nieuws-startup binnen de kortste keren afknellen. En dan vooral Apple: volgens Filloux is het een kwestie van tijd voordat Apple zelf nieuws gaat maken en verspreiden.