Bij het gebruik van virtual reality komen ook ethische dilemma’s kijken. ‘Je moet de kijker wel duidelijk maken wat echt is en wat niet’

Hoe ga je om met ethische dilemma’s die bij het gebruik van VR door nieuwsmedia komen kijken? Zo noemt VR-pionier James Pallot het (relatief onschuldige) voorbeeld van een productie over smeltend ijs in Groenland. De productie werd gemaakt in Los Angeles, dus de wetenschapper die in het Groenlandse landschap zou worden ‘geprojecteerd’ was zomers gekleed. Er kwam een discussie: moet hij gewoon deze kleding dragen in beeld? Of moeten we hem kleding voor koud weer geven, zodat het er meer ‘realistisch’ uitziet? En dan hebben we het nog niet eens over VR- (en AR-)nepnieuws en het moment dat redacties misschien wel nieuwsgebeurtenissen gaan simuleren met VR. Kortom: iets waar over nagedacht moet worden, vindt Pallot. “VR kan je laten voelen alsof je echt op een andere plek daadwerkelijk ‘aanwezig’ bent. Je moet uitkijken dat je die illusie niet uitbijt, dat je de kijker wel duidelijk maakt wat echt is, wat niet en hoe de illusie tot stand is gekomen.”