Dat abonnementen werken voor de grote kranten wil niet zeggen dat het voor iedereen een succesvol verdienmodel is

Uitgevers raken door succesverhalen van de New York Times en de Washington Post steeds enthousiaster over het abonnementenmodel. Belangrijk om te beseffen: dat zijn kranten, waarvoor gebruikers altijd al gewend zijn geweest te betalen. En zelfs zij kwamen veel obstakels (weerstand, twee mislukte pogingen, zoeken naar investeerders, data-analyse) tegen tot het huidige verdienmodel eindelijk bleek te werken. Daarnaast blijkt uit een onderzoek van Reuters dat de meeste Amerikanen (79%) de kans dat zij in de toekomst voor nieuws gaan betalen ‘een beetje of heel erg onwaarschijnlijk’ achten. Daarnaast wagen steeds meer media zich aan het abonnementenmodel. De conclusie: wees kritisch, realiseer je dat abonnees een totaal andere manier van denken vergen (en ook geld kosten) en spreid je kansen wat betreft verdienmodellen.