RTV Noord liet in een reportage een vuurwerkdeskundige een dubbelrol vervullen als anonieme verkoper van illegale explosieven

  • In het item koopt een verslaggever explosieven van een onherkenbaar gemaakte man. Daarnaast interviewt hij een vuurwerkverkoper van de winkel Elle Westra Scooters, die vertelt dat illegaal vuurwerk ‘levensgevaarlijk’ is.
  • Maar een bedrijfslogo op de trui van de onherkenbare man verraadt dat het één en dezelfde persoon is.
  • Ofwel het item is dus in scène gezet, door de scooterverkoper te laten doen alsof hij een illegale handelaar is, ofwel de man beunt daadwerkelijk illegaal bij, maar RTV Noord zette ze als twee verschillende personen neer. Beide scenario’s zijn eigenlijk even bizar.
  • De hele zaak werd aan het rollen gebracht door het Groningse stadsblog Sikkom.
  • Een toelichting van RTV Noord-hoofdredacteur Mischa van den Berg maakt het er niet veel duidelijker op: “Voor de uitwerking van de videobijdrage zijn keuzes gemaakt die journalistiek laakbaar zijn en die niet passen bij de normen en waarden die Noord hanteert. Daardoor is een overigens journalistiek zuiver uitgevoerd onderwerp in een kwaad daglicht komen te staan.”
  • Dinsdagmiddag heeft het verhaal nog een extra staartje gekregen: de verslaggever van dienst, Rob Mulder, blijkt in ruil voor een gratis vuurwerkpakket reclame op zijn Facebookpagina te hebben gemaakt voor Elle Westra
  • RTV Noord laat nu opniéuw onderzoek doen, dit keer extern